فهرست مطالب

فلسفه دین - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 24، پاییز 1393)

فصلنامه فلسفه دین
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 24، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • میرسعید موسوی کریمی، حمیده طهرانی حائری صفحات 393-428
    هدف این مقاله بررسی و ارزیابی دیدگاه تفسیری شش مفسر مشهور، با پیش زمینه های فکری مختلف، امین الاسلام طبرسی، جار الله زمخشری، فخر رازی، ابوالقاسم قشیری، رشیدالدین میبدی و علامه طباطبایی است تا دریابیم از دیدگاه آنان، در تفسیر آیات متشابه قرآن، وزن هر کدام از سه نظریه مطرح درباره چیستی زبان دین، یعنی اشتراک معنوی، اشتراک لفظی، و تمثیلی، چیست. برای رسیدن به این هدف، ابتدا، این سه نظریه را بررسی و به اختصار نقد خواهیم کرد. سپس آرای شش مفسر مشهور در تفسیر چند آیه از آیات متشابه کلام الله مجید بررسی خواهد شد. در پایان نشان می دهیم همه این مفسران کمترین استقبال را از نظریه اشتراک لفظی کرده اند و اصل را بر اشتراک معنوی واژه ها و عبارت ها گذاشته اند. در مقام بعد و بسیار نزدیک به نظریه اشتراک معنوی، نظریه تمثیلی قرار گرفته است. به علاوه، تمایل به نظریه اشتراک لفظی در بین مفسران دارای دیدگاه صوفیانه - عارفانه بیشتر است. اما عارفی شیعی مثل علامه طباطبایی، به این نظریه تمایلی ندارد. بالاخره، می توان گفت که نظریه تمثیلی شاید فصل مشترک دیدگاه های مفسران مختلف با پیش زمینه های فکری گوناگون باشد و این مزیت دیگری برای این نظریه است.
    کلیدواژگان: اشتراک لفظی، اشتراک معنوی، تمثیلی، زبان دین، قرآن
  • محمد مهدی گرجیان عربی، معصومه سادات سالک صفحات 429-462
    «وجود» و «تقدم وجود بر ماهیت» عباراتی کلیدی در فلسفه صدرایی و فلسفه های اگزیستانس هستند که در نظر اول امکان بررسی تطبیقی و برقراری برخی تشابهات در زمینه انسان شناسی را به ذهن متبادر می کنند. صحت این فرضیه در بررسی دقیق تر واژه های «انسان»، «وجود انسانی» و نیز ملاحظه روش در فلسفه اگزیستانسیالیسم ملحدانه (به نمایندگی سارتر) و خداباور (به نمایندگی یاسپرس) پیگیری می شود و طرح هرگونه تطبیق در تحلیل مفهوم، روش، غایت، مبانی و خاستگاه های این دو مشرب فلسفی سنجش خواهد شد. این در حالی است که خصیصه اصلی اگزیستانسیالیسم که انسان به عنوان محور و حتی غایت در آن مطرح شده، ارجاع به امور عینی با کاربست شیوه پدیدارشناسانه است که در واقع نوعی واکنش به فلسفه های انتزاعی به شمار می آید. در حالی که در انسان شناسی صدرایی، محوریت انسان به سمت غایت قرب الهی جهت گیری شده و در تبیین سازوکار فلسفی این انسان شناسی، شیوه انتزاعی مبتنی بر مبناگرایی و وزن دادن به داده های انتزاعی ذهن به عنوان پیش فرض پذیرفته شده است. در انسان شناسی عرفانی که ملاصدرا متاثر از آن بوده، انسان محور عالم است و عالم در خدمت اوست. اما با این تفاوت عمده با مکاتب اگزیستانس که محور بودن انسان و شان و منزلت او، به واسطه ارتباط او با حق تعالی است.
    کلیدواژگان: اگزیستانسیالیسم، انسان شناسی، سارتر، ملاصدرا، یاسپرس
  • محمد رسول آهنگران صفحات 463-484
    اثبات یا تصدیق به وجود یک شیء، بسان هر عمل اختیاری، از تصور آن آغاز می شود. تصور عبارت است از حاضر کردن در ذهن آنچه را که حقیقت یک شیء را تشکیل می دهد. به منظور تصدیق وجود خدا ابتدا باید حقیقت این مفهوم را در ذهن حاضر کرد و آنگاه به تصدیق او مبادرت ورزید. در میان مفاهیم برخی بدیهی هستند (مانند مفهوم وجود) ولی برخی مفاهیم نظری و نیازمند به تامل و دقت. مفهوم خدا یا مبدا هستی از آن دسته مفاهیمی است که در مرحله تصور به فکر و دقت نیاز دارد و مفهومی بدیهی نیست. خداشناسی در مرحله تصدیق یا اثبات وجود خارجی نیز به فکر و استدلال نیازمند است و بدیهی انگاری در این مبحث اشتباه است و از عدم غور کافی در مباحث مبدا شناسی ناشی می شود.
    کلیدواژگان: اثبات، استدلال، بدیهی، تصدیق، تصور، نیازمندی
  • احمد عبادی صفحات 485-510
    نظریه عمل گرای صدق، از جمله نظریه های مهم در باب مفهوم صدق است. بر اساس این نظریه، «گزاره P صادق است، اگر و تنها اگر، گزاره P در عمل سودمند باشد». اخذ این نظریه در مطالعه دینی، فضای فکری مستقل و متفاوتی را در گستره های گوناگون دین پژوهی پدید می آورد. در این نوع دین پژوهی، به جای بررسی مطابقت یا عدم مطابقت تعالیم و گزاره های دینی با واقعیت، آثار محسوس و نتایج عملی آنها سنجش و ارزیابی می شود. حقانیت آموزه ها و گزاره های دینی را نه مطابقت آنها با واقعیت، که نتایج عملی و پیامدهای عینی آنها تعیین می کند. این رهیافت، علاوه بر اشکال های معرفت شناختی، با فضای فکری حاکم بر ادیان آسمانی ناسازگار و متعارض است و انتقادهای متعددی به آن وارد شده است: نسبیت گرایی معرفتی، انسان مداری و حذف خدامحوری، به فراموشی سپردن «واقعیت خدا» و نشاندن «تصور خدا» به جای آن، بی توجهی به پیام وارگی ادیان آسمانی، تحویلی نگری در باب دین و تقلیل آن به آثار و نتایج عملی، ترویج نگرش سودانگارانه و ابزارپندارانه به دین، عدم توجه به مرگ آگاهی و آخرت اندیشی ادیان آسمانی، ناتوانی در فهم حقیقت خالص دین و...
    کلیدواژگان: انسان مداری، دین پژوهی، روش شناسی مطالعات دینی، نظریه عمل گرای صدق، ویلیام جیمز
  • مهدی فرمانیان کاشانی، محمد معینی فر صفحات 511-532
    ابن تیمیه برای بیان مطالب جدید و فتواهای بحث برانگیز خود، مجبور بود مفهوم برخی از الفاظ را تغییر دهد و معانی آنها را چنان تعریف کند که از دل این مفاهیم، فتواهای دلخواهش را بر اساس اجتهاد خویش صادر کند. مهم ترین لفظی که مفهوم آن توسط ابن تیمیه تغییر یافت، عبارت است از: تضییق مفهوم سلف، که طبق مبنای او، سلف فقط شامل افرادی است که نزدیک به قرن پیامبر بودند. طبق این نظریه، فقها، علما و دانشمندان خلف پس از سلف، از دایره فهم متون دینی و کتاب مقدس، خارج می شوند و باید طبق فهم سلف، فهم خویش را تصحیح کنند؛ چرا که سلف دارای فهم برترند. در این پژوهش با استناداتی که در ادامه ارائه خواهد شد، اساس مبنایی ابن تیمیه در مفهوم مذکور را به سنجه تحلیل می کشانیم و نشان می دهیم که فهم علمای اسلام از این لفظ در طول تاریخ اسلام، دقیق تر از فهم ابن تیمیه بوده و برداشتی که او از این لفظ داشته، ناصواب و بلکه تصرف نادرستی در معناست.
    کلیدواژگان: انتقاد، صفات خبریه، مبنای ابن تیمیه، مفهوم سلف
  • علی عسگری یزدی، مسلم احمدی صفحات 533-566
    پل تیلیش (1886 - 1965) متکلم مسیحی آلمانی است که زبان دین را نمادین می داند. به این معنا که حوزه دین سرشار از نمادهای دینی استو نماد دینی را نمادی می داند که بیانگر دلبستگی واپسین باشد. از دیدگاه تیلیش، تمام گزاره های دینی نمادین هستند مگر یک گزاره که «خدا خود هستی است» و هر چیز دیگری غیر از این گزاره درباره او بگوییم، نمادین است. تیلیش معتقد است خدا یک وجود در میان سایر وجودات نیست، بلکه خدا خود وجود است و نمی توان او را در کنار سایر موجودات، موجود دیگری شمرد، چرا که لازمه موجود بودن خدا در میان سایر موجودات، محدودیت و متناهی بودن اوست. نگارندگان در این مقاله، ضمن تبیین این نظریه آن را نقد می کنند و نتیجه می گیرند که شاید بتوان گفت بیان نمادین در دین و به تبع آن در قرآن وجود دارد، اما نه اینکه کل زبان دین، نمادین باشد. چرا که علاوه بر اشکال های وارد شده بر نظریه تیلیش و نقض نظریه های خودش در عمل، هدف ارسال رسل و انزال کتب، هدایت همگانی مردم است و این صورت نمی گیرد مگر اینکه عموم مردم توان فهم سخن خداوند را داشته باشند. از این رو حکمت حدوث دین اقتضا می کند زبان هدایت، زبان فراگیر، آشکار و فهم شدنی برای عموم باشد.
    کلیدواژگان: بهره مندی، پل تیلیش، دلبستگی واپسین، زبان نمادین، سلب و ایجاب، نمادهای دینی
  • اسماعیل دارابکلایی، روح الله ترابی صفحات 567-592
    صفات خبری خداوند متعال، از جمله مباحث کلامی و تفسیری است که در قرآن و روایات آمده است. صفات خبری آن دسته از صفات خداوند هستند که عقل بر آنها دلالت روشنی ندارد و تنها به آن سبب که در متن دینی (اعم از قرآن و حدیث) به خداوند نسبت داده شده اند، می توان آنها را به خداوند نسبت داد. شناخت صحیح و دقیق صفات خبری و دستیابی انسان به این معرفت، به درک بهتری از باری تعالی منجر می شود. تفسیر این صفات از دیرباز مورد نزاع متکلمان بوده و بدون تردید دیدگاه های افراطی وتفریطی کلامی در این موضوع پیامدهای زیانباری را برای امت اسلامی در پی داشته که تاریخ فرقه ها و گروه های اسلامی گویای این مطلب است. آیات صفات خبری خدا از جمله آیات متشابهی است که برای فهم بشر سنگین بوده و زمینه ساز به وجود آمدن فرقه های مختلف در میان مسلمانان شده است.
    درباب صفات خبری چهار شیوه کلی وجود دارد:1. نظریه اثبات صفات خبری همراه با تشبیه؛ 2. نظریه توقف و تفویض؛ 3. نظریه اثبات صفات خبری با قید بدون کیفیت؛ 4. نظریه تاویل.
    با تبیین صفات خبری در تفسیر، می توان به این نتیجه رسید که اعتقاد به تجسیم خداوند موردپذیرش هیچ یک از آنها نیست، در این مقاله می کوشیم دیدگاه مفسر بزرگ شیعه، علامه طباطبایی را به دست آوریم؛ ایشان معتقد است با پیروی از اهل بیت و گرفتن اصل معنا با حذف لوازم، باید معنای نهایی و جدی کلام خداوند، در آیات صفات خبری را پس از در نظرگرفتن تمامی قراین، از جمله آیات تنزیه و مسائل عقلی، به دست آورد.
    کلیدواژگان: تاویل، تفویض، صفات خبری، مبانی
  • محمدعلی روزبهانی، محمد عرب صالحی، مهدی صدفی صفحات 593-618
    از مهم ترین مباحث فلسفه دین، مباحث انسان شناختی است، چون انسان هم گیرنده دین و هم مخاطب آن است. از رهگذر نگاه ما به انسان، نگاه ما به دین نیز شاید تغییر کند. مقاله حاضر نگاه دو فیلسوف، یکی از شرق و دیگری ازغرب را در مورد انسان مقایسه می کند. ملاصدرا با طرح حرکت جوهری در مرکز فلسفه خود، به تبیین انسان و جهان و نسبت میان آنها پرداخته است. این طرح که بر اصالت وجود مبتنی است، حرکت اشتدادی انسان در مراتب هستی را بنیان نهاده است و پیدایش انسان در طبیعت، زندگی دنیوی و در نهایت مرگ او را به تفصیل تبیین می کند. برخلاف ملاصدرا که به زبان فلسفه کلاسیک سخن می گوید، هایدگر در تلاش برای خلق زبان فلسفی جدیدی است، چراکه زبان فلسفی کلاسیک را برای تفسیر هستی شناسی جدید ناکافی می داند. فلسفه او نیز بر اصالت وجود مبتنی است و شباهت های بسیاری میان اندیشه های او با صدرا وجود دارد. هایدگر نیز انسان- دازاین - را پیوسته در حال شدن و صیرورت می داند که همواره در حال برون شدن از خود است و رو به آینده دارد. این جستار بر آن است تا با تبیین حرکت جوهری ملاصدرا در انسان و سیر اشتدادی انسان در مراتب هستی و همچنین بررسی خودبرون افکنی دازاین و نسبت دازاین با عالم در فلسفه هایدگر، شباهت ها و مفارقت های اندیشه دو فیلسوف را واکاوی کند.
    کلیدواژگان: انسان، حرکت جوهری، خودبرون افکنی، دازاین، ملاصدرا، هایدگر
|
  • Mirsaeid Mousavi Karimi, Hamideh Tehrani Haeri Pages 393-428
    The purpose of this paper is to investigate the views of six Qur’an commentators، with different backgrounds، i. e.، Tabresi، Zamakhshari، Fakhr Razi، Meybodi، and Tabatabaei، in order to find which one the three theories in religious language، I. e.، equivocalism، univocalism، and analogous language is more consistent with their comments on Quran. To reach this aim، first، the three theories in religious language will be discussed. Then، the commentaries of the six commentators on some verses of Quran will be explained. It will be shown that all these commentators are least interested in equivocalism، whereas univocalism، and then the theory of analogous language are the most favorable views. Moreover، those with Sufistic background are more interested in equivocalism، whereas a Shies’ commentator، Tabatabaei، is not on the side of this theory. Finally، it can be said that the theory of analogous language can be a common view among all commentators with different، and sometimes، opposite backgrounds، and this another advantages for this theory.
    Keywords: Religious Language, Equivocalism, Enivocalism, Analogous Language, Quran
  • Mohammad Mehdi Gorjan Arabi, Masoomeh Sadat Salak Pages 429-462
    “Existence”، and “The Existence preceding the essence” are the key phrases in philosophy of Mollasadra and the existential philosophy. Because of this similarities، at first glance، it seems it is possible to have a comparative study between them. For examining this theory it is necessary to make the concept of human، and human existence clear and also it is necessary to study the approaches in atheistic existentialism (Sartre) and theistic existantialim (yaspers) and their goals، basis and main elements. The basic feature in existentialism in which human is the main subject، is returning to objective approach with phenomenological view which is kind of response to idealistic philosophies. But in the transcendent philosophy of mollasadra، human is regarded as his final direction witch is the god، and its philosophical approach is Foundationalism and accepting abstractive concepts. In mystic view of human which mollasadra is influenced by، human is the center of the universe and the whole being is because of him، but all of this is because he is related with the god. And this is the main differences with existential philosophies.
    Keywords: studying human, existentialism, mollasadra, Sartre, yaspers
  • Mohammad Rasul Ahangaran Pages 463-484
    Prove or confirm the existence of an object، like all voluntary act of the imagination، it begins. Imagine this in mind، what is the true form of an object. Beginning to acknowledge the existence of God and the truth of this concept in mind، we have attempted to acknowledge him. Obviously some of the concepts such as the existence of the concepts of theoretical need، and the accuracy of reflection. The existence of God or the source of those concepts that are needed in the process of thought and careful thought and concept is not clear.
    Keywords: Evidence, reasoning, needs, obviously, to imagine, acknowledges
  • Ahmad Ebadi Pages 485-510
    Pragmatic theory of truth is one of the theories of the concept of truth. According to this theory P is a true proposition، if and only if، P is useful in practice. This theory creates an Independent and different attitude in religious study. In this religious study، instead of studying of correspondence or non correspondence of religious teachings to the reality، practical works and objective results of these teachings have evaluating. Truth of religious teachings is depending on their practical outcomes and objective results. This approach is be criticized; because It is incompatible with teachings of revealed religions. Numerous criticisms of this approach are: cognitive relativism، humanism and removing the theism، forgetting «the reality of God» and setting «the concept of God» instead of it، lake of attention to revealed essence of religions، reductionism and reducing the religions to their practical and objective results، propagating a utilitarian and Instrumentalist attitude about religions، lake of attention to death and resurrection، disability to understanding of essence of religion…
    Keywords: pragmatic theory of truth, methodology of religious study, religious study, humanism, William James
  • Mehdi Farmanian Kashani, Mohammad Moeinifar Pages 511-532
    Ibn Teymiyye، to declare his new subjects and controversial judicial decrees (Fatwas)، had to change the concept of some terms and define them in a way that using those concepts he could issue his desirable judicial decrees based on his Ijtihad. The most important term whose meaning was changed by Ibn Teymiyye is: Salaf (all the earl Muslims). According to him the term Salaf only includes people who lived in the age near to the century when the Holy Prophet lived; in this way he restricted the concept of Salaf. According to this theory، Foghahaa (Islamic Jurists) and Islamic scholars descendent to Salaf are excluded from the circle of people who understand religious texts and the Holy book، and should correct their understanding in accordance with Salafs understanding، because only Salafs possess the superior understanding. Present research، through the documents that will be presented، analyses fundamental basis of Ibn Teymiyye in discussing mentioned concept، and demonstrates that Islamic scholars throughout history understand this term much more precisely than Ibn Teymiyye; and that his interpretation of this term is not only incorrect but a mistaken manipulation of the meaning.
    Keywords: Ibn Temiyye basis, Concept of Salaf, narrative attributes, criticism
  • Ali Asgariyazdi, Moslem Ahmadi Pages 533-566
    Paul Tillich (1965-1886) was a German Christian theologian who sees the symbolic language of religion. That is the realm of religion is full of religious symbols. Religious symbol is an icon who represents the last attachment. On Tillich''s view، all religious statements are symbolic statements، except that «the existence of God». He believes God is existence itself not a being among the others. In this article the author explains his theory and critique it. So he concludes that even there is some symbolic expressions in religious text، especially in the Holy Quran، but that does not mean totally the language of religion، is the symbolic language.
    Keywords: Paul Tillich, religious symbol, the last attachment
  • Esmaial Darabkolai, Rohoolah Torabi Pages 567-592
    esmaeel darabkolahi 1. roohollah torabi*21. assistant prfessor of theoloji faculty religions martyr beheshti2. master teaching educataion eslamEminent God Predicative qualities are among interpretation and discourse disputes that mentioned in Quran and Revayat. Predicative qualities are those that intellect does not have clear implication in them and because of attributing God in religious texts like Quran and Hadis، they can be referred to God. Accurate and precise identifying of predicative qualities and achievement of human to this wisdom leads to better understanding of God. Explanation of these qualities has long been quarreled among speakers and going to extremes in this regard have disruptive consequences for Islamic nation that history and Islamic branches express this fact. . Concerning predicative qualities، there are four general ways: 1. The theory of proving predicative qualities with simile2. The theory of stopping and resignation3. The theory of proving predicative qualities stipulating quality-free4. The theory of paraphrase. With explanation of predicative qualities in the interpretation، it can be concluded that believing God’s corporeality has not been accepted by any of them. In this article we try to get the viewpoint of Shia major interpreter، Alame-Tabatabaii. He believes that with following Ahl-Beit and taking the root meaning and eliminating materials، we should get the serious and final meaning of God’s speech in predicative qualities verses، regarding all circumstances، such as praise verses and rational issues.
    Keywords: Tabatabaii, Al, mizan interpretation, predicative qualities, resignation, paraphrase, praise, principles, discourse
  • Mohammad Ali Roozbahani, Mohammad Arabsahehi, Mahdi Sadafi Pages 593-618
    One of the most important issues in philosophy of religion is the anthropology، because the human being is both receiver and addressee of religion. Our view to religion can be changed by our view to human. The present article wants to compare the insight of two philosophers-one of them from the east and the other from the west. Mulla-Sadra with the presentation of motion in substance in the center of his philosophy، tried to explain the relationship between human and the world. This scheme is based on the fundamentality of being، founds human progressive movement in universe stages and the creation of man in nature، worldly life and in the end، his death is explained in detail. Against Mulla-Sadra speaks the language of classical philosophy، Heidegger''s attempt to create a new philosophical language. Because he did not know classical philosophical language enough to interpret the new ontology. His philosophy is based on the fundamentality of being also and there are many similarities between his ideas and Sadra''s thoughts. Heidegger believed that the man - Dasein - is constantly in the becoming and growing up and always is coming out from self and heading to future. This article is to analysis the similarities and differences into two philosophers thought by explainition of the motion in substance theory of Mulla-Sadra in man، human progressive movement in universe stages، outward projection of self and The Dasein relation with universe in the Heidegger''s philosophy.
    Keywords: Motion in substance, projection, Dasein, Heidegger, Mulla, Sadra, human